26.4 C
Craiova
sâmbătă, 25 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReîncepe cursa pentru o locuinţă ANL

Reîncepe cursa pentru o locuinţă ANL

Agenţia Naţională pentru Locuinţe a solicitat Primăriei Slatina teren pentru construirea a peste 400 de unităţi locative.

 

OLT. Deşi nu cu mult timp în urmă şansele de a începe construcţia unui nou bloc de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, erau minime, Primăria Slatina a venit, în şedinţa de consiliu de marţi, cu proiectul privind transmiterea cu titlu gratuit din patrimoniul privat al municipiului, în cel al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe Bucureşti, a terenului în suprafaţă de 17.450 mp. Pe acest teren vor fi construite, în următorii trei ani, 475 de unităţi locative. „O vreme, noi chiar am întrebat dacă se mai construieşte ceva şi răspunsul a fost negativ, dar de curând ANL ne-a solicitat de urgenţă această suprafaţă, spunându-ne că vor construi 475 de locuinţe. N-am ştiut nici noi, a fost o solicitare neaşteptată“, le-a explicat consilierilor locali Ana Anghel, directoarea Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat.

Primele aproximativ 100 de apartamente vor fi construite în acest an şi în cel următor, a mai spus Anghel, judecând după graba cu care ANL s-a arătat interesată de teren. Cei 17.450 de metri pătraţi sunt situaţi în apropierea cartierului „600 de locuinţe“ din zona Crişan.

 

Vechimea cererii şi condiţiile din actuala locuinţă vor atârna greu în stabilirea punctajului

 

În ultimii patru ani au fost date în folosinţă, în Slatina, trei blocuri ANL. La prima repartizare a fost un scandal monstru, majoritatea locuinţelor din blocul din zona Vâlcea fiind repartizate angajaţilor din Primăria Slatina sau copiilor acestora, care şi-ar fi putut cumpăra în orice moment, de pe piaţa liberă, un apartament, dar au primit unul cu chirie, pe care îl vor putea cumpăra la un preţ modic după cinci ani.

Şi în prezent sunt sute de dosare în aşteptare şi alte sute se estimează că vor fi depuse, de îndată ce tinerii vor afla că se construiesc alte blocuri. Punctajul se va reface, însă după finalizarea fiecărui imobil, fiind criterii care aduc puncte substanţiale, dar şi unele care nu-i ajută foarte mult pe majoritatea solicitanţilor. Regulile s-au mai schimbat, a declarat directoarea DADPP, Ana Anghel. Vechimea cererii va aduce puncte importante, dar şi condiţiile grele de locuit la actuala adresă, în situaţia în care tinerii stau împreună cu familia, eventual numeroasă, într-un apartament mic. Studiile superioare aduc în continuare un punctaj mare, se punctează şi eventualele boli profesionale şi primesc câteva puncte în plus tinerii care provin din centre de plasament sau din case naţionalizate care au fost retrocedate. Nu se mai pune însă accent pe criteriul de venit, care până acum aducea un punctaj cu atât mai mare cu cât venitul era mai mare, posibilii chiriaşi dovedind astfel că au capacitatea să-şi acopere costurile chiriei şi întreţinerii.

Condiţia de vârstă va fi, în schimb, bariera pentru mulţi dintre tinerii cu dosare depuse de câţiva ani. Solicitanţii trebuie să aibă mai puţin de 35 de ani la momentul depunerii cererii şi mai puţin de 36 ani la momentul preluării cu chirie a apartamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII